Bruce Springsteen & The E Street Band in het Goffertpark (live-recensie) (2024)

Shows in Marseille, Praag en Milaan werden geannuleerd. Wegens stemproblemen moest Bruce Springsteen een maand geleden op doktersadvies tien dagen rust houden. Begint The Boss dan eindelijk een krakkemikkige oude man te worden? Het zou eens tijd worden, maar in het Goffertpark was daar donderdag niets van te merken.

Het is van meet af aan raak. Voor wie om 19:45 uur nog enige zorgen ervaart over de vocale fitheid van de 74-jarige Springsteen, wordt met opener Lonesome Day direct gerustgesteld. ‘It’s alright, it’s alright, it’s alright, yeah’. De energie van Bruce en zijn E Street Band slaat direct over op het massale veld voor hen.

Toch is de start van de show niet perfect. Oké, Cover Me smaakt wel erg lekker, maar onder de eerste nummers voornamelijk degelijke songs zoals No Surrender en Ghosts. De uitvoering van Letter To You oogt zelfs amateuristisch door de Nederlandse ondertiteling in een goedkoop fontje. Laat die ondertitelingen maar achterwege. Zo wordt later ook een anekdote voorafgaand aan Last Man Standing ondertiteld, wat het gescript maakt en daardoor emotie wegneemt uit het verhaal. Terwijl de anekdote gaat over hoe hij de laatste overlever is van zijn eerste rockband.

Hoge noten

Na de degelijke start schakelen de achttien figuren op het podium een tandje bij. Een ijzersterke fase wordt geopend met Cadillac Ranch, dat voor het eerst tijdens deze wereldtour wordt gespeeld. Daarna volgen Sherry Darling, Working On The Highway, Hungry Heart en My Hometown. In de slotseconden van Working On The Highway laat Springsteen horen zijn hoge noten nog keurig te halen, net als even later in The River, waar zijn vocalen zich opdienen als het oudemannenequivalent van een Jeff Buckley-uithaal.

Overigens is Springsteens zang echt niet de volledige twee uur en drie kwartier vlekkeloos, maar dat hoeft ook niet. Born In The U.S.A. loopt bijvoorbeeld niet helemáál soepel, maar het blijft een epische uitvoering van een dito klassieker.Veel liever zanik ik over de cover die in een toch al minder middenstuk van de show wordt gespeeld.

Pompeus

De uitvoering van de Commodores-hit Nightshift is op zijn best een tentoonspreiding van de kwaliteiten van de achtergrondvocalisten. In het bijzonder van Curtis King, die niet alleen een haarlijn met Stevie Wonder deelt, maar ook diens engelenzang. Verder voelt het vooral onnodig voor iemand met zo’n sterk repertoire als Springsteen om te kiezen voor overdadige covers. Het van Patti Smith bekende Because The Night is overigens ook zwaar pompeus, maar dat is in ieder geval nog een nummer waar Springsteen zelf aan meeschreef.

Eén cover werkt wél goed: Twist And Shout. Opvallend genoeg het voorlaatste nummer in de show, waarna Bruce alleen nog solo I’ll See You In My Dreams speelt. Dat de E Street Band als laatst te horen is met een Beatles-cover (origineel van The Top Notes) is merkwaardig, maar pakt na het spelen van een trits hits uitstekend uit in de euforie van het moment. Achtereenvolgens wordt meegelald met Born In The U.S.A., Born To Run, Bobby Jean, Dancing In The Dark en Tenth Avenue Freeze-Out. Dat laatste nummer met prachtige beelden van wijlen Clarence Clemons, wiens gemis ook nu weer feilloos wordt opgevangen door zijn neefje Jake Clemons.

Alle kleinigheden daargelaten moet je wel een onwijze zuurpruim zijn om je niet te vermaken bij een show van Bruce Springsteen & The E Street Band. Na ruim een halve eeuw hebben zij weinig aan overtuigingskracht ingeboet, af te meten aan het niet op één hand te tellen aantal kippenvelmomenten.

Bruce Springsteen & The E Street Band in het Goffertpark, Nijmegen
Gezien op donderdag 27 juni 2024
Foto’sdoorRobin Looy

Meer lezen over Bruce Springsteen? Bekijk hierOde aan Springsteen, een luxueus vormgegeven, 132 pagina’s tellende special over The Boss, gemaakt door het team van Lust For Life!

    Meer over

    Bruce Springsteen

    • Nieuwe documentaire over Bruce Springsteen verschijnt in oktober (nieuws)
    • Bruce Springsteen op 27 juni naar Goffertpark (nieuws)

    Door Sven Bersee

    Gepubliceerd op: 28 juni 2024 om 11:50

    Editors PicksLive-recensies

    11 Reacties

    1. Bruce Springsteen & The E Street Band in het Goffertpark (live-recensie) (2)

      Klaas 28 juni 2024 Reageer

      Ik was er ook. Onuitputtende inzet. Geweldige show prima gitaarwerk, super band…..zijn stem is wel, en zeker aan het begin van de show, niet optimaal….regelmatig haalt hij de juiste tonen niet….maar ach…74 jaar, kleine 3 uur nonstop spelen…petje af en diep respect.

      • Bruce Springsteen & The E Street Band in het Goffertpark (live-recensie) (3)

        S 28 juni 2024 Reageer

        Eens! Na mijn eerste keer Bruce in 1985 in de kuip zal ik nooit zeiken over wat deze man neerzet. Ook al stond ik nu aan de verkeerde kan van het veld en blies de wind een hoop hoog en midden weg.
        Heb me wel geërgerd aan de kletsende en etende mensen die soms zelfs met hun rug naar het podium stonden. Blijf dan aan de kant staan lullen en stoor de fans die voor de muziek komen niet.

    2. Bruce Springsteen & The E Street Band in het Goffertpark (live-recensie) (4)

      Diny 28 juni 2024 Reageer

      Ook ik was erbij! Een lang gekoesterde wens is uitgekomen. Haat heb ik genoten, ondanks de minpuntjes.

    3. Bruce Springsteen & The E Street Band in het Goffertpark (live-recensie) (5)

      Diny 28 juni 2024 Reageer

      Ook ik was erbij! Een lang gekoesterde wens is uitgekomen. Wat heb ik genoten, ondanks de minpuntjes.

    4. Bruce Springsteen & The E Street Band in het Goffertpark (live-recensie) (6)

      Willjan 28 juni 2024 Reageer

      Mocht het ook mee maken, niet te evenaren bruce en the band. Volop kracht, emotie, contact met het publiek en lifestories in muziek en on stage. Wat een optreden, 3 uur zonder dipje.

    5. Bruce Springsteen & The E Street Band in het Goffertpark (live-recensie) (7)

      Rikus de Best 28 juni 2024 Reageer

      De ode aan Clarence Clemont was idd indrukwekkend, maar jammer dat de recensent de ode aan Danny Frderici niet eens het opnoemen waard achte, terwijl hij daar ook een heel goede vriend hem was ontvallen .
      Het was echt een prima show wat mij betreft en ik heb genoten .

    6. Bruce Springsteen & The E Street Band in het Goffertpark (live-recensie) (8)

      Mart 28 juni 2024 Reageer

      Wat een geweldige show een brok muzikaal geweld supergenoten met hele gezin en vrienden ook veel respect voor de E-Streetband en andere artiesten. Gelukkig mogen wij er zaterdag nog een keer van genieten , dat belooft weer een fantastische avond te worden

    7. Bruce Springsteen & The E Street Band in het Goffertpark (live-recensie) (9)

      Marieke 28 juni 2024 Reageer

      Ook ik heb gisteravond weer genoten van Bruce en de E-street band! Bijna 3 uur lang weer één bronk energie! Hij doet zijn naam echt eer aan…..wat een baas! Ik heb inmiddels heel wat concerten van Bruce bezocht, zowel binnen als buitenland, maar iedere keer weer weet hij mij te raken. Ik hoop dat ik (wij allemaal) nog heel lang van hem en zijn geweldige band mogen blijven genieten!

    8. Bruce Springsteen & The E Street Band in het Goffertpark (live-recensie) (10)

      Bee 29 juni 2024 Reageer

      Wow wat een geweldige avond!! Heerlijk genieten van de enige echte Boss, diepe respect!!!

    9. Bruce Springsteen & The E Street Band in het Goffertpark (live-recensie) (11)

      Erik 30 juni 2024 Reageer

      Prachtig concert, mijn zevende alweer. Helaas geen ideale locatie, denk dat meer dan 60% het podium niet eens kan zien. En dan de toeschouwers, alsof ze in de kroeg staan. Met hun rug naar het podium door zijn verhaal heen aan het kletsen. Constant geloop om bier en eten te halen, erg onrustig en afleidend.
      Maar Bruce zelf, 3 uur lang vol gas, respect.

    10. Bruce Springsteen & The E Street Band in het Goffertpark (live-recensie) (12)

      Harrie v deinden 30 juni 2024 Reageer

      Was mijn 5 de concert is begonnen in rottetdam in de jaren 80 waar hij toen stuk jonger en energieker was. Maar vorig jaar in landgraaf en nu in nijmegen heb ik weer 3 uur staanbte genieten met kippenvel op.koj armen met sommige nummers. En ja zang is wat minder maar voor mij nog steeds the BOSS

    Laat een reactie achter

    Bruce Springsteen & The E Street Band in het Goffertpark (live-recensie) (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Twana Towne Ret

    Last Updated:

    Views: 5646

    Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

    Reviews: 87% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Twana Towne Ret

    Birthday: 1994-03-19

    Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

    Phone: +5958753152963

    Job: National Specialist

    Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

    Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.